Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

Handelsblatt: Οι ελληνικές ελίτ αποτυγχάνουν, απειλείται όλη η Ευρώπη


«Οι ελληνικές ελίτ αποτυγχάνουν» είναι ο τίτλος άρθρου στην Handelsblatt το οποίο ασχολείται με το ότι αυξάνεται η πίεση στο ευρώ και, παράλληλα, ο κίνδυνος μιας έκρηξης στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα ο λαός πηγαίνει στα οδοφράγματα, γιατί οι ελίτ της χώρας αποτυγχάνουν με επαίσχυντο τρόπο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πολλοί πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους
 και στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα κόμματα επιδίδονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι οι επώδυνη οικονομία δε είναι καν απαραίτητη. Μεγάλα τμήματα της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας φροντίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον, αντί να αποκαταστήσουν τη ζημιά που οι ίδιοι έκαναν στο κράτος και την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι σίγουρα έντιμοι άνθρωποι, που κάνουν το καλύτερο. Ωστόσο σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη εναντίον της κρίσης χρέους.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την άρνησή του να στηρίξει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με την τρόικα επιδεικνύει ανευθυνότητα και μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.
Με αυτή την ανεύθυνη άρνηση της πραγματικότηταςβλάπτουν οι συντηρητικοί όχι μόνο την πατρίδα τους αλλά και την ίδια τη νομισματική ένωση και την ΕΕ. Αναρωτιέται κανείς, αν σε μια πολιτική δύναμη που συμπεριφέρεται τόσο εχθρικά απέναντι στην Ευρώπη αξίζει μια θέση στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.
Για την Ελλάδα δεν απομένει άλλο ενδεχόμενο από μια περικοπή του χρέους της και ότι τελικά ο γερμανός υπουργός οικονομικών και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα συμφωνήσουν επ’ αυτού. Πρέπει να προσφέρουν στους ιδιώτες επενδυτές για τα παλιά τους ομόλογα νέα, που θα φέρουν την εγγύηση του EFSF. Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια μείωση του επιτοκίου και μια παράταση αποπληρωμής των χρεών.

Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια κατάρρευση
 του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να κάνει οικονομία ως προς τους τόκους. Επισημαίνεται πως οι τόκοι που πληρώνει το ελληνικό κράτος για το χρέος του είναι εξαιρετικά υψηλοί. Η Γερμανία από την πλευρά της, η οποία αρνείται την εγγύηση ελληνικών ομολόγων από τον EFSF, καθώς κάτι τέτοιο είναι ισοδύναμο με έκδοση ευρωομολόγων, θα πρέπει να δεχτεί να κάνει μια εξαίρεση στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τα χρήματα που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα ως τόκους προς τους ιδιώτες δανειστές της θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα: για τη μείωση του χρέους και την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι και προς το συμφέρον των γερμανών φορολογουμένων.

Figaro: Η κατάρρευση της Ελλάδας απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη

«Η κατάρρευση της Ελλάδας απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Figaro. Η κοινωνική αντίδραση πυροδοτεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, σχετικά με την «κακοφωνία» και το «βαρύ κλίμα» στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Η εφημερίδα αφιερώνει επίσης χώρο στις σελίδες της στο ελληνικό κίνημα των Αγανακτισμένων, και αναφέρει ότι 40.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη.
www.tvxs.gr
0

Δεν υπάρχουν σχόλια: